2011. november 28., hétfő

Modern művészeti galéria

Nevetni fogtok és olyan is lesz, aki meg sem lepődik, de nem ide akartunk menni. 
Szombaton Katáéknál palacsintáztunk, éjfél után pedig a koliban ünnepeltük a cseh lány születésnapját tortával és Törley pezsgővel. Senki nem volt metálrészeg és négy előtt fel is oszlott a társaság, de a szombat azért jobbára a regenerációról szólt, vasárnap viszont valami aktív tevékenységet szerettünk volna beiktatni. Az eredeti terv szánkózás lett volna valahol az Ulánbátor körüli hegyekben, az idő is kiváló lett volna hozzá (mínusz kilenc-tíz fok - igen, most már úgy vagyok vele, hogy ha -10 fölött van a hőmérséklet, akkor meleg van és nem kell kesztyű-sapka-sál), az egyetlen probléma az volt, hogy Lida, aki az egésznek az ötletgazdája, megfázott. Így hát halasztottuk a dolgot, elvégre most már nem megy pluszba a hőmérséklet áprilisig és megmarad a hó, és kitaláltuk, hogy megnézzük a Csojdzsin láma kolostormúzeumot. Igen, zárva volt. Igen, csak akkor derült ki, amikor odaértünk. 

A közelben lévő népviseletes múzeum is zárva volt (pedig annak tényleg nyitva kellett volna lennie), úgyhogy tanácstalanságunkban elindultunk random irányba a Béke sugárúton (ami nagyjából azt jelentette, hogy jobb helyett balra fordultunk) és amikor látótávolságba került a főpostával szemben lévő galéria, a többiek azt mondták, hogy nézzük meg. Nekem személy szerint meglehetős ellenérzéseim vannak a "modern művészetnek" nevezett dologgal kapcsolatban, de azért követtem őket és amikor fölértünk az épület első emeletére, ahol a galéria található, és kiderült, hogy ingyenes, úgy döntöttem, hogy egy próbát megér. 


Szerencsém volt: a kiállított képek nem a "szarral húzok egy vonalat a falra és azt mondom rá, hogy művészet" típusúak voltak. Egész sok képviselt tényleges művészeti értéket, vagy ha nem is volt ilyen szempontból kiemelkedő alkotás, a részletek miatt el lehetett nézegetni percekig is. A falamra mondjuk legföljebb valamelyik kalligráfia-képet fogadnám el, de többiekkel megállapítottuk, hogy a koliban jó helye lenne annak is, ami égen lebegő felhőket, szeretkező párokat (és triókat), valamint birkákat ábrázolt. 

×××

As usual, the original plan was completely different. We wanted to go sledging but because of Lida's illness, we decided to do something less exhausting, for example visit the Choijin Lama Temple Museum. Yes, it was closed. Such as the museum of traditional clothes nearby, so finally we went to the Modern Art Galley. To be honest, I don't like the "modern art" thing, but it was free... Fortunately the pictures were quiet good, not the "draw a line on the wall with shit and say it's art" kind. I'm still not into the abstract genre but the calligraphy paintings were nice and we really need that "Heaven" picture to the wall of the dormitory's corridor :D 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése