2012. november 6., kedd

Rövid hírek Mongóliából (október 29 - november 4.)

A Standard & Poor's lejjebb sorolta Mongóliát

Hétfőn a Standard & Poors nemzetközi hitelminősítő BB-/B fokozatúnak nyilvánította Mongóliát. Az ország pénzügyi kilátásai pozitívról "stabil, magasabb külső kockázatokkal"-ra változtak az intézet weboldala szerint.
A változás főbb okai a kormány bizonyos szerződések újratárgyalására történő kísérletei és a bányászati nyersanyagokra való kereslet és emiatt azok árának bizonytalansága. Ugyanakkor az intézet szerint Mongólia erős növekedési potenciállal rendelkezik és a nominális GDP növekedése is meghaladhatja az államadósságét.

--

Csökkent Mongólia gazdasági növekedése

A Világbank legfrissebb jelentése szerint az első negyedévi 16,5%-ról 11%-ra esett vissza a második negyedévre a mongol gazdaság növekedése - elsősorban a Kínába irányuló szénexport csökkenése miatt. Egyúttal az infláció is mérséklődött az elmúlt hónapokban, de még mindig viszonylag magasnak mondható és az élelmiszerárak is emelkedtek.

--

Aszfaltozott utakkal kötnék össze a megyeközpontokat és Ulánbátort

Frissen burkolt országút Ulánbátortól Cecerleg felé
3100 kilométer új út építését jelentették be a Mongol Útépítők Szövetsége megalakulásának 83. évfordulóján. A projektre 118,2 milliárd tugrikot (18,6 milliárd forint) szánnak állami költségvetésből, további 141,1 milliárd tugrikot pedig a Kereskedelem-fejlesztési Bank áll, ezen kívül jövőre további ráfordítások várhatók. A tervek szerint minden megyeközpontot aszfaltozott út fogja összekötni a fővárossal. Az átlagos mongol vidéki úthálózatot (vagyis annak nemlétét) ismerve ez hiánypótló fejlesztés lesz.

--

Országos vasúthálózat kiépítését tervezik Mongóliában

A parlament november 3-i ülésén többek között a vasúthálózat fejlesztéséről tanácskoztak a mongol honatyák. Jelenleg csak egy, észak-déli irányban, Oroszországot Ulánbátor érintésével Kínával összekötő fő vasútvonal létezik az országban, szállítási és közlekedésfejlesztési szempontból rendkívül fontos lenne a kötött pályás rendszer bővítése. A tervezett fejlesztés első fázisában a főbb ipari központokat kötnék össze a nagyobb nyersanyag-lelőhelyekkel, később pedig a kelet-nyugati irányú vasúthálózat kiépítésére összpontosítanának. A tervezett teljes pályahossz 5683 kilométer.

--

Tisztább levegő vagy olcsóbb szén?

Jurtanegyed a Zaisan oldalában
A szénfelhasználás csökkentésére vonatkozó törvénnyel némileg ellentmondó nyilatkozatot tett a mongol miniszterelnök, amikor bejelentette, hogy heteken belül kevesebb mint a felére tervezik csökkenteni a szén árát a jurtanegyedek lakói számára. Ez Ulánbátor levegőjének szennyezettségét ismerve nem túl jó hír, ugyanakkor nyilván egyszerűbb és olcsóbb megoldás, mint más típusú hőellátást biztosítani az érintettek számára.

--

Mellékvágányon a palagáz-kitermelés

A mongóliai bányaipart a szén, arany és réz uralják, pedig jelentős palagáz-lelőhelyek is találhatók az ország területén. A palagáz kitermelésének nem csak a politikai-jogi háttere nem teljesen tiszta, hanem komoly infrastrukturális kihívást is jelent a technológia jelentős vízigénye miatt - mivel a lelőhelyek a Góbi-sivatagban találhatók. 

--

Rákkeltő anyagokat találtak instant tésztákban

A Mongóliában is árult (és a külföldi hallgatók körében meglehetősen népszerű), koreai Nongshim instant tésztákban a megengedettnél magasabb benzopirén-szintet mutattak ki. Az érintett termékek, melyeket visszavonnak a boltok polcairól, a következők:

NONGSHIM NEOGURI (HOT),
NONGSHIM NEOGURI (HOT) MULTI,
NONGSHIM NEOGURI (MILD),
NONGSHIM BIG BOWL NOODLE SHRIMP,
NONGSHIM SAENGSAENG UDON BOWL NOODLE,
NONGSHIM SAENGSAENG UDON

(news.mn)

--

Nemzeti ünnep lesz Dzsingisz kán születésnapja

A nyilvános ünnepekre és emléknapokra vonatkozó törvény múlt pénteki kiegészítése alapján Dzsingisz kán születésének évfordulóját november 14-én fogják ünnepelni. N. Battsereg parlamenti képviselő elmondta, a történelmi dokumentumok tanúsága szerint ugyanis ezen a napon született az uralkodó*. Ugyan novemberben már van egy ünnep, 26-án a nemzeti függetlenség napja, de semmi gond nincs kettővel egymás után és az új ünnep egyébként sem lesz munkaszüneti nap. A döntésnek voltak ellenzői is, S. Byambatsogt szerint például már így is túl sok ünnepnap van Mongóliában: a függetlenség napja novemberben, a nemzeti jog napja januárban, a forradalom napja júliusban és még sok másik, melyek között rendet kell tenni.

* nekem ugyan tavasz rémlik az olvasmányaimból és némi keresgélés után márciustól szeptemberig mindenféle dátumokat találtam szövegekre, asztrológiára és egyebekre hivatkozva, de ha nekik a november 14. teszik, akkor legyen az

--

Bronzérmet nyert egy mongol cirkuszcsoport Kínában

Az idei, 13. WuQiao Nemzetközi Cirkuszfesztiválon a mongol "Khadgaa" csoport tagjai harmadik helyezést értek el a "Vihar" fantázianevű légiakrobatikai műsorukkal. A bronz oroszlán díjat érő produkciót a cirkusz vezetője, Ch. Khatanbaatar rendezte és több mint két hónapig gyakorolták a megmérettetés előtt. A Wuhanban megrendezett cirkuszfesztivál a világ egyik legrangosabb ilyen tematikájú eseménye, idén mintegy kétszáz artista versenyzett egymással, huszonhat csoportban - köztük magyarok is. 

--

A mongol nemez a világörökség része lett

Mongólia UNESCO-csatlakozása ötvenedik, illetve a Világörökségi Bizottsághoz történő csatlakozása negyvenedik évfordulójával egy időben a "Tsagaan Alt" ("fehér arany") kézművesei által készített nemezterítő elnyerte a Kiváló Kézműipari Termék díjat. A mongol torokéneklés, a naadam, a morin huur, a hosszúének, a mongol néptánc, a körkörös légzéstechnika és a sassal történő vadászat már szerepel a világörökségi listán, az Altai hegység sziklarajzaival, az Uvs-tó medencéjével és az Orhon-völgyi nemzeti parkkal együtt.


1 megjegyzés: