2012. november 12., hétfő

Rövid hírek Mongóliából (november 5-11.)

Japán és Észak-Korea Mongóliában tárgyal

Észak-koreai források szerint november 15-16-a között Ulánbátorban tart találkozót a japán és az észak-koreai kormány, hogy a két ország közötti kapcsolatokról tárgyaljanak. Többek között szó lesz a kommunista ország nukleáris programjáról és Japán szeretne információkat kapni észak-koreaiak által elrabolt állampolgárairól is, akik közül egy feltehetően még évtizedekkel fogságba esése után is életben van. 
--


Elfogadták a 2013-as költségvetést

Az előrejelzések szerint az állami bevétel 7,08 billió tugrik lesz. ami a teljes GDP 45%-a a 2011-es adatok szerint. A tervezett költségvetés 7,44 billió tugrik körül alakul majd, így a várt államháztartási hiány a GDP 2%-a lesz. A jövő évi költségvetés egyik gyenge pontja lehet a teljes tervezet mintegy harmadát kitevő összeg, melyet részben olyan beruházásokra kívánnak fordítani, melyekről nem, vagy nem kellő alapossággal készült megvalósíthatósági tanulmány, így nehéz előre látni, hogy hosszabb távon is működőképesek lesznek-e ezek a fejlesztési projektek.
(Business-Mongolia)

-- 
Ötmilliárd dolláros államkötvény-kibocsátás 2012-13-ban

A parlament jóváhagyása alapján a mongol kormány bejelentette, hogy az ötmilliárd dollár értékű államkötvényt bocsátanak ki a közeljövőben. A keretösszegből másfél milliárd dollárnyi kötvényt még idén, elsősorban november folyamán, a maradékot jövőre fogják piacra dobni. A várható hozamértéket 4% körülire becsülik.
A kötvényből befolyó összeget az államháztartási hiány mérséklésére és szociális programokra tervezik költeni, különös tekintettel a hosszú- és középtávú infrastrukturális fejlesztésekre, mint például a múlt heti összefoglalóban említett vasútépítés.
Ch. Ochirbat, Mongólia gazdasági fejlesztésekért felelős miniszterhelyettese egy hong kongi konferencián, a közelmúltban kifejtette: az ország, komoly fejlődési kilátásai és a kormány erőfeszítései miatt meglehetős vonzerőt jelent a külföldi befektetők számára, a vasút- és energetikai fejlesztéseket pedig ilyen módon államkötvények eladásából és többek között Kínától, Japántól és Németországtól fölvett államközi kölcsönökből tervezik finanszírozni.
(Business-Mongolia)

 --

Sztrájkoltak a buszsofőrök

Az Ulánbátorban tizenegy vonalat üzemeltető Bus-1 közlekedési társaság alkalmazottai a vezetéssel való viták miatt léptek sztrájkba múlt hétfőn. Az előre nem tervezett esemény káoszt okozott a tömegközlekedésben, a tárgyalások továbbra is folynak. 

--

Fülöp-szigeteki találmány segíthet a fuldokló mongoloknak

A fülöp-szigeteki Eco-G NanoTechnology és a mongol Erdene & Gochioco által aláírt megállapodásnak köszönhetően Mongóliában is bevezetésre kerülhet az Eco-G3000 névre hallgató eszköz*, mely csökkenti a gépjárművek fogyasztását és károsanyag-kibocsátását is. A készülék üzemanyag-porlasztóból, másodlagos tartályból és katalizátorból áll, a mérések szerint akár 80%-kal is csökkentheti a kipufogógáz károsanyag-tartalmát.
(Manila Standard Today)

A The UB Post cikke alapján a miniszterelnök szerint négy éven belül füstmentessé válhat a város, de egyelőre még szokás szerint rendkívül szmogos télre számítani.

* az egész egyébként érdekesen emlékeztet a Doctor Who "The Poison Sky" c. epizódjára, remélhetőleg ez nem fajul majd szkafanderes krumplira emlékeztető űrlények inváziójává...

--

Sírrablók pusztítottak a természetvédelmi területen*

Minisztériumi vizsgálat alapján két cég, a "T&P" és a "Zanart Uul LLC" illegális tevékenységet folytatott a Gün-Galuut természetvédelmi területen. A Töv megye Bayandelger járásában fekvő terület helyi védettség alatt áll és több védett állat, például vadjuh és ritka madarak is élnek rajta. A környéken ősi temetkezési terület is található,ezek engedély nélküli feltárásán dolgoztak az érintett társaságok emberei, a lelőhelyek részben megsemmisültek. 

*én kérek elnézést a bulvárcímért...

--

Mongóliai birkózó győzött az összmongol bajnokságon

Összesen 128 birkózó küzdött a győzelemért az idén Ulánbátorban rendezett, országon belüli és határon túli mongolok bajnokságán. A megmérettetésen mongol, belső-mongol, burját, kalmük, tuvai és altaji sportolók vettek részt, két kategóriában. A 85 kg alattiak között D. Amarsanaa győzött (a bulgan megyei "oroszlán" cím birtokosa), 85 kg fölött pedig az országos "elefánt", Ch. Sanjaadamba. A győzteseket fejenként hétmillió, a második helyezetteket négymillió tugrikkal díjazták (1,1 és 0,63 millió forint), a jövő évi verseny az Altaj Köztársaságban lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése