2012. október 31., szerda

Van jövője a mongol nomád életmódnak?

Pár napja találtam egy cikket, amit az alábbiakban veletek is megosztok - az egyszerűség kedvéért lefordítottam, így többen fogják olvasni. Szép és jó az az anyag, amit a mongol szakos kurzusokon megtanul az ember és az is érdekes bizonyos szempontból, amit a "pusztai romantikát" éltető arcok magyaráznak, az aktuális helyzet viszont valahogy gyakorlatilag sehol nem kerül szóba. Azt nem mondanám, hogy ez a cikk minden kérdésre választ ad, inkább csak új kérdéseket vet föl (és én sem vagyok szakértő, csak érdeklődő), viszont kiegészítőnek, érdekességnek vagy gondolatébresztőnek határozottan jó. És ha van kedvetek, írjátok is meg a véleményeteket a témáról.

 --

Egy mongol nomád állattartásról végzett kutatás eredményeit hozták nemrég nyilvánosságra, mely igen fontos szerepet kaphat a vidéki mongolság jövőjének eldöntésében. 
 A két éven át tartó, "Közösség, terület és legeltetés: Természet és társadalom a poszt-szovjet Közép-Ázsiában" című kutatást a Leverhulme alapítvány finanszírozta, terepmunka Mongóliában és Kazahsztánban folyt. 2012 szeptemberében, Ulánbátorban a Leicesteri Egyetem és mongol kollégáik szerveztek találkozót mongol pásztoroknak, a földterületet és megélhetést érintő kérdéseik közvetlen megtárgyalására az érintett miniszterekkel, támogatókkal és kormánytanácsadókkal. 

Legelőmenedzselésben és életminőség-javításban együttműködő pásztorok csoportja

Az utóbbi években a kormány és (részben külföldi) támogatók a mongol pásztorokat csoportok létrehozására ösztönözték a legelők és a munkaerő megosztásának megszervezése és a termékek eladásának elősegítése érdekében. Ugyanakkor a mongol pásztorok tradicionális életmódja többfelől is nyomás alá került Dr. Caroline Upton, a projekt vezető kutatója szerint: klímaváltozás, bányászat, elsivatagosodás és új földtörvények veszélyeztetik a megélhetésüket. Ennek a projektnek köszönhetően sikerült összehozni a döntéshozókat az érintett felekkel, hogy megvitassák a pásztorok számára létfontosságú kérdéseket és emellett a kutatás kazah példáit is hasznosíthatják. A kutatás egyik munkatársa, Dr. Kate Moore, aki öt hónapig vezette a terepmunkát Mongóliában, a következőket mondta: "A pásztorok, akikkel találkoztam, meglehetősen tartanak attól, hogy a klimatikus- és környezeti változások a legeltetési területeiken hatással lesznek az életmódjukra is. Egyre gyakrabban kell legelőt váltaniuk állataikkal, ezért meggyőződésük, hogy a további lépések a legelők privatizálása felé csökkentenék az esélyeiket a nomád életmód folytatására."

Kasmírkecske gyapjának kifésülése tavasszal

Egy régóta vitatott, legelőket érintő törvénytervezet, melyet a mongol kormány a következő időszakban készül elfogadni, megerősítené a családok és állattartó csoportok évszakos legeltetési jogait. Néhány pásztor mégis attól tart, hogy ez a törvény, noha elsősorban a használati- és nem a tulajdonjogra vonatkozna, utat nyithat a teljes privatizáció felé és vészesen csökkentheti a költözési lehetőségeket, különösen szükséghelyzet esetén. A kormány álláspontja szerint az állatállomány növelését is támogatni kellene, ezt viszont nagyobb mértékben csak helyhez kötött állattartással lehetne megoldani, ami újabb feszültségeket gerjeszthet a hagyományosan ridegtartást használó nomád kultúrával kapcsolatban.

Dr. Upton szerint kritikus időszakról van szó, a döntések hosszú időre meghatározhatják a vidéki területeken élő mongolok jövőjét. Az állattartó közösségek jogainak növelése az időszakos legelőkre vonatkozóan nagyban javítana a helyiek megélhetési lehetőségein és a nomád életforma megőrzésében is segítene. A földterületekkel kapcsolatos jogok tisztázása a bányászati tevékenység növekedése miatt különösen fontos, mert így a pásztorok könnyebben meg tudják védeni területeiket és egyszerűbben kaphatnak kártérítést a területvesztésért és áttelepítésért. 

Caroline Upton és Kate Moore pásztorokkal, az ulánbátori találkozó után

A vándorlás és kölcsönös együttműködés évszázados hagyománya nem veszhet oda. Más állattartó kultúrák példájából ismert, hogy a "modernitás" nem szükségszerűen egyenlő a letelepedéssel vagy privatizációval. A nomád örökség és módszerek nagy értéket képviselnek.

A Leverhulme csoport a részletes jelentést meg kívánja osztani a pásztorokkal, nemzetközi támogatókkal és kormányzati döntéshozókkal a folyamatban lévő tárgyalások során. Az eredményeket a brit Királyi Földtani Társaság idei éves konferenciáját mutatják majd be Edinburgh-ben. 

--
(A fordítás alapját képező cikk és a képek forrása: EurekAlert!)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése