2011. szeptember 12., hétfő

Buddha és a szovjetek

A pénteki suliszünetet és a jó időt kihasználva elmentünk Nórival, az otthoni szaktársammal a város szélén lévő arany Buddha-szoborhoz, illetve a mellette lévő, Zaisan névre hallgató szovjet emlékműhöz. Kb. olyan jellegű hely, mint nálunk a Gellért-hegy, fölviszik a turistákat, kiülnek a helyi fiatalok piálni stb.
Busszal mentünk, a jegy 400 tugrik (kb. 65 forint) volt és annyival nem rosszabbak a buszok, mint a BKV-éi, viszont a város szokás szerint rendesen be volt dugulva, úgyhogy eltartott egy darabig, amíg sikerült kijutni. A Mezőgazdasági Egyetem előtt volt a megálló, ami sokkal szebb hely, mint a Mongol Állami Egyetem, ahova járok, zöldövezet (mongol mértékkel), fák stb. Az egyetemről elég jól lehetett látni a hegyoldalban lévő klasszikus mongol szöveget (elolvasni nem ment, de ez is valami szovjetes jellegű dolog, előtte az "Om mani padme hum" volt a hegyre írva). Az egyetem után a Buddha-park következett, ahol sikerült belefutni egy mongol esküvőbe (meg utána még néhányba, egymás után jöttek a felszalagozott, böszme terepjárók és az európai jelmezbe bújt párok), a Buddha-szobor két oldalán lévő harang és dob körül pedig helyi középsulisok tanyáztak.

Városi buszjegy


A Mezőgazdasági Egyetem díszkertje

Klasszikus mongol felirat a hegyen
A Buddha-park

Nem túl tradicionális mongol esküvő

A kőoroszlán és áldozatai

Az arany Buddha-szobor

Környezetbarát vidámpark a szobor mellett

A szobor melletti hegyen van a szovjet emlékmű, jó ronda betonépítmény vicces képekkel, mögötte meg néhány obón lobogtat kék hadagot a szél, közöttük a fiatalság piált és nyugdíjas amcsi turisták kóboroltak. Az egész terület körül egyébként az ulánbátori gazdagnegyed épül, luxuslakóparkok, politikusok és üzletemberek házai, amerikai iskola meg ilyesmi. Ja, és van egy koreai emlékpark is, melyben a biztonság kedvéért egy jurtát is elhelyeztek.

A koreai emlékpark kívülről

A koreai emlékpark pavilonjai, háttérben a gazdagnegyed két épülete

Szovjet emlékműdarab, avagy hogyan lesz a komcsi betyárból jólfésült munkás és végül rohamsisakos katona.

Moszkva 1943 - Berlin 1945

Ezzel a sassal lehetett volna fotózkodni az emlékműhöz vezető lépcső felénél

A szovjet emlékmű

A magyarok bejövetele gaz japánok legyőzetése

A hős kozmonautát ízlés szerint nagymellű lányok, gyerekek és galambok várják

Obó a szovjet emlékmű mögött 1.

Obó a szovjet emlékmű mögött 2.

Utána lementünk a folyóhoz, ami még itt a városban is szinte szabályozatlan és sokkal tisztább, mint otthon (az erőművek után mondjuk biztos jó koszos más), és kb. ez az egyetlen hely Ulánbátorban, ahol normális növényzet van.

Jurtanegyed fölülről

Random városlátkép

Azért vannak szép helyek Ulánbátoron belül is

A Tuul-folyó
Mi a hiba a képen?

--
A következő bejegyzésben pedig egy vidéki kirándulásról lesz szó... 

6 megjegyzés:

  1. Az a koreai emlékpark hogy került oda?

    VálaszTörlés
  2. Jó kérdés... Koreaiak építenek a környéken egy csomó lakóparkot, biztos úgy gondolták, hogy egy ilyen is kell melléjük. A részleteket sajnos nem tudom.

    VálaszTörlés
  3. Amúgy egy kérdés: Ulánbátorban van metró? Mivel hallottam barátomtól pár érdekes dolgot róla. Pl- hogy a szovjetek panelbe akarták kényszeríteni alakosságot, d eők inkább maradtak a jurtánál. stb XD.

    VálaszTörlés
  4. Nincs, de állítólag lesz majd (mint Bpesten az ötös metró :P). Mondjuk még aluljáróból is csak egyet láttam...
    A vidéki lakosság jelentős része tényleg jurtákban él és nomádkodik, Ulánbátorban pedig ugyan építettek a szovjetek egy csomó panel-lakótelepet, de attól még megvannak a jókora jurtanegyedek is a város körül. Régebben nyilván tanácsi bérlakások voltak a panelokban, most viszont már magánkézben vannak és aránytalanul drágák, többe kerülnek, mint otthon egy jó állapotú téglaházbeli lakás viszonylag közel a belvároshoz és az albérletek ára is magasabb. Egy jurtát ezzel szemben párszázezer forintból meg tudsz venni és fölszerelni, a telek meg ingyenes a mongoloknak a még állami tulajdonú területeken.

    VálaszTörlés
  5. Hát, vicces, néha eszembe jut, hogy a négyes metrót kb. harmad-negyedéves egyetemista lehettem, mikor kezdték, (2007???) és most már másodéves doktorandusz (persze nem koreai nyelvből, hanem biológiából XD) vagyok itt Koreában :D ... (sőt, lassan harmad...)
    Viccet félretéve: Érdekes világ lehet ez is, élőben láthatod, hogy éltek a nomád ősmegyarok kb. Bár a modern technikával meg lehet oldani ajurták szigetlését és fűtését.
    Bár ahogy olvasom, a fűtéssel vannak problémák Nálatok is. Nálunk a kolesszal nincs gond, a fűtő-hűtő rendszer eddig mindig rendben volt. A munkahelyemen viszont nagyon nem tudok jó képet vágni, ha -20fokban mondja fel a fűtés a szolgálatot. :S
    A szállás itt Koreában is irreálisan drága. :(
    Neked a mongol nyelv szakterületed?

    VálaszTörlés
  6. És a négyes tervei már a hatvanas években megvoltak...
    A jurtákat még mindig nemezből csinálják, de víz ellen ponyvát szoktak tenni rá és a napelem meg a parabolaantenna sem ritkaság :D
    A koliban szeptemberben meg októberben a felújítás miatt nem volt semmi (amit nem voltak képesek nyáron megcsinálni, amikor nem laknak itt emberek), most már jó a fűtés szerencsére. Mondjuk mosógép még mindig nincs... :'D
    Az túlzás, hogy a szakterületem, keleti nyelvek és kultúrák szak, mongol szakirányon vagyok koreai minorral és a kultúra lényegesen jobban érdekel a nyelvnél, az csak egy eszköz az információszerzéshez :) De persze szeretek nyelveket is tanulni, egyébként nem lennék itt...

    VálaszTörlés