2012. december 5., szerda

Rövid hírek Mongóliából (november 21 - december 2.)

Szolgálati közlemény: A mongol hírek ezentúl a KeletPortál oldalán jelennek meg, rendszeresen frissítve. Az oldalon több más ázsiai ország híreiből is válogatunk, a paletta pedig folyamatosan bővül. Ezzel párhuzamosan persze továbbra is kerülnek ki új bejegyzések, ha történik valami érdekes, a híreket pedig időnként összefoglalóban itt is közlöm. 
--

Mongol-magyar szociális biztonsági egyezményt írtak alá Budapesten

Ts. Urtnasan, a mongol Általános Társadalombiztosítási Hatóság elnöke november 21-22-én tárgyalt Budapesten, a magyar Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatósággal és a két szervezet nevében kölcsönös szociális biztonsági egyezményt írtak alá.
A megállapodás szerint mindkét állam figyelembe veszi a nyugdíjkérelmek elbírálása során a másik ország területén létrejött biztosítási időt, így a Magyarországon élő mongolok jogosultak lesznek nyugdíjra a korábbi munkaviszonyuk után is és viszont. Az egyezmény aláírása után Urtnasan találkozott a magyarországi mongolokkal, az eseményen T. Gandi, Mongólia magyarországi nagykövete is üdvözölte a döntést.
Az egyezmény tájékoztatója elérhető a nyugdíjbiztosító honlapján.
(MONTSAME, ONYF)

--

Mongólia is EBESZ-tag lett 

Enkhsaikhan Jargalsaikhan, Mongólia állandó képviselője, 
és Lamberto Zannier, EBESZ-főtitkár a szervezet bécsi ülésén
(Forrás: OSCE | Curtis Budden | CC BY-ND 3.0)
Mongólia 57. tagként csatlakozott az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezethez. Az EBESZ a világ legnagyobb biztonsági szervezete, melyet a hidegháború idején hoztak létre – kifejezetten a kelet-nyugati párbeszéd fórumaként, – és magában foglalja az északi félteke legtöbb országát. A szervezet főtitkára, Lamberto Zannier üdvözölte a mongol társulást és kifejezte abbéli reményét, hogy mind Mongólia, mind az EBESZ kölcsönösen profitálni fog az ország teljes jogú taggá válásából. Előbbi a regionális nemzetközi fenyegetések kezelésének elősegítését reméli, utóbbitól pedig demokratikus és intézményi reformokat, valamint gazdasági és környezetvédelmi fejlődést várnak a szervezet tapasztalatainak felhasználásával.
Mongólia 2004 óta együttműködő partner, november 21-én választották állandó taggá az összes tagország részvételével zajló döntéshozatal során.
(OSCE)
--
Húsz négyzetkilométeres természetvédelmi terület Ulánbátor közepén? 


Merész álom? Az ulánbátori Selbe és a szöuli Cheonggyecheon
[Forrás: Selbe by Pomsár Péter | Cheonggyecheon by Isageum 
(Wikimedia Commons) | CC BY-SA 2.0]
Túl szépen hangzik, hogy igaz legyen, de talán mégis lehet belőle valami, ugyanis az ulánbátori Városi Környezetvédelmi Ügynökség  vezetője, G. Bolormaa petíciót nyújtott be a városi tanácsnak a Selbe folyó környezetének természetvédelmi területté való átminősítéséről. Az Ulánbátort északról dél felé átszelő, végül a Tuul völgyébe torkolló folyó az egyik legsűrűbben beépített területen halad keresztül, a meder az év jelentős részében nem tartalmaz túl sok vizet és a városközpont felé haladva egyre szennyezettebb, jelenleg meglehetősen siralmas képet mutat. Védelemre érdemes élővilág mégis akad a környéken: a változatos növényzet mellett sün, nyúl, mókus, róka, sztyeppei róka és farkas is él itt, utóbbiak persze nem a városi területen. A News.mn információi szerint a Sky Resort, mely elsősorban az Ulánbátor-környéki sípályáról ismert, 2005-ben hetven hektárnyi területre kapott használati engedélyt a Selbe folyó környezetében, azonban a petíció tárgyalása után ez felfüggesztésre került és a városi tanács utasította a polgármesteri hivatalt, hogy szerezzen érvényt a védelmi terveknek.
Azzal, hogy védelem alá kerül a folyó Sükhbaatar kerületi szakasza, még messze nem ér a város a tennivalók végére: a környék takarítása és rendezése komoly pénzügyi forrásokat és energiát kíván, zöldellő közpark pedig még így sem válik egycsapásra a húsz Margitszigetnyi területből. Viszont ha a város fejlődésével párhuzamosan kellő figyelmet biztosítanak a Selbe-medernek, a szöuli példa alapján valódi paradicsommá válhat a felhőkarcolók között.
(News.mn, KP)

--

Farkast fogtak Ulánbátorban 
Eurázsiai farkas
(forrás: Wikimedia Commons | vargklo | CC BY-SA 2.0)

Vasárnap, december 2-án délután rémült lakosok hívták az ulánbátori rendőrséget: egy farkas sétált be a Khan-Uul kerületi Khantuul városrészbe. A hatóságok azonnal intézkedtek, a városnézőbe indult ragadozót befogták és átszállították a Bogd Khan-hegyi természetvédelmi területre, ahol a rezervátum állatorvosai döntenek majd a sorsáról. A világ legrégebbi természetvédelmi területeként ismert vidék Ulánbátortól délre, a Tuul folyó partján kezdődik és nagyrészt a folyó menti hegyeket foglalja magában – a 13. század óta védett és több veszélyeztetett faj otthona. A terület északi részét a város terjeszkedése során egyre növekvő beépítés fenyegeti, de a farkas feltehetően nem ezért, hanem veszettség miatt kóborolt el ilyen messzire eredeti territóriumától.

(news.mn, KP)

--

Amerikai gyorsétterem-lánc Mongóliában
(Forrás: Beef ‘O’ Brady’s international brochure)
A harminc éves múltra visszatekintő, önmagát családi sport-pubként aposztrofáló Beef ‘O’ Brady’s Mongóliára is kiterjeszti hálózatát, megelőzve ezzel a legismertebb amerikai gyorsétterem-láncokat. A franchise-partner Cedars Group fejlesztési menedzserének közlése szerint az első éttermet Ulánbátorban alakítják ki, a következő hét év során pedig további fejlesztésekre is lehet számítani. A cég irányelvei mentén helyi önkéntes-programok szervezését és támogatói együttműködéseket is terveznek – sportszponzori és közösségtámogató tevékenységüknek komoly hagyománya van az Egyesült Államokban, ahol a hálózat több mint kétszáz étteremmel rendelkezik.
A tervezett ulánbátori étteremnyitás a cég nemzetközi terjeszkedésének része: idén februárban Katarban írtak alá szerződést öt étterem létrehozásáról, jövőre Kuvaitban és Szaúd-Arábiában is nyitnak egységeket, a jövőben pedig Dubait, Kanadát, Mexikót és Kínát célozzák meg.
Sokan a McDonaldstól várták az első jellegzetesen amerikai gyorsétterem megnyitását Mongólia fővárosában, feltételezésüket az évek óta működő Coca-Cola gyárra alapozva, a teória most megdőlt:  egy nemzetközileg kevésbé ismert márka lett az első, mely erre a kísérleti terepre merészkedik. Az mindenesetre már most kijelenthető, hogy helyi közösségépítés ide vagy oda, a célközönség sokkal inkább a turisták és nyugati üzletemberek, mintsem az átlag mongolság.
(Online PR Media, KP)

--

Mongol futó nyerte a második Oszaka-maratont 

Bat-Ochir a célban
(Forrás: ASSA СПОРТ)
Ser-Od Bat-Ochir 2 óra, 54 perc 11 másodperces idővel diadalmaskodott október 25-én az elsőként tavaly, hagyományteremtő célzattal megrendezett tömeges versenyen. A második helyezett japán Yasuyuki Nakamura 15 perc 39 másodperccel később ért csak célba, a mongol sportoló az utolsó húsz kilométeren minden vetélytársát leszakította. A verseny utáni nyilatkozatában Bat-Ochir elmondta, jól tudta tartani a ritmust és célja a két óra tíz percen belüli idő elérése (a jelenlegi világrekord 2:03:38).  A versenyen harmincöt ország mintegy huszonnyolcezer versenyzője indult, a legjobb női atléta a román Lidia Simon lett.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése