2012. október 21., vasárnap

Váratlanul magas uránkoncentráció az ulánbátori talajvízben

Nemrég leltem egy januárban publikált tanulmányt, mely szerint az Ulánbátor-környéki talajvízben váratlanul magas az uránkoncentráció. Egy átlagos amerikai képregény alapján valószínűleg fél év radioaktív vízzel zuhanyzásnak köszönhetően már rég mindenféle szuperképességeimnek kéne lenniük, de sajnos eddig még nem sikerült rájönni, hogy mik lehetnek (pedig a kukacírásnak becézett klasszikus mongol készségszintű ismeretének például eléggé örülnék) és halálféreggé sem alakulok át teliholdkor. Vagy az egy másik mese?

Eszerint korábban csak kevés vizsgálat készült Mongólia vízkészletével kapcsolatban, azokban is elsősorban az arzénszennyezésre fókuszáltak, uránkoncentrációra vonatkozó adatokat pedig egyáltalán nem találtak a szerzők. A városszerte közvetlenül a víznyerőhelyről, vagy ha ez nem volt megoldható, kétperces folyamatos eresztés után (hogy a vezetékekben lerakódott anyagok ne befolyásolják az értékeket) simán a csapból gyűjtött minták 10%-ában érte el az uránkoncentráció a 10 μg/liter értéket, ami a német határérték (felnőttekre vonatkozóan, csecsemők esetén ez 2 μg/l), és 5,4%-ban volt magasabb a WHO által meghatározott egészségügyi határértéknél, 15 μg/liternél.


A legmagasabb koncentrációt Bayangol (18,6 μg/l) és Bagahangai (11,3 μg/l), a legalacsonyabbat Szühbaatarban (2,4 μg/l) és Csingelteiben (1,6 μg/l). Megemlítendő, hogy a legmagasabb uránkoncentrációjú területek egymástól távolabb találhatóak, míg az alacsonyabb értékkel rendelkezők egybefüggőek; a mintákat adó kutak mélységével és az adott terület urbanisztikai fejlettségével kapcsolatban nem találtak összefüggést.

Ulánbátor kerületei

Nem akarok eltanácsolni senkit Mongólia kies fővárosának fölkeresésétől, de azért egy darabig még csak mértékkel - a második legszennyezettebb levegőjű város rangja eleve nem tesz vonzó célponttá egy települést, de maszkkal többé-kevésbé kivédhető, a hálózatba kerülő vizet pedig az utóbbi évekig a vezetékhálózat rossz állapota miatt egyébként sem ajánlották fogyasztásra. A mért uránkoncentráció bőrön keresztül valószínűleg nem okoz komolyabb problémát - legalábbis a tanulmány szerzői csak az ivóvízzel kapcsolatos aggodalmakat emelik ki, ezt viszont érdemes komolyan venni. Hosszabb távon veseproblémák, magas vérnyomás, genetikai, valamint csont- és szaporítószervi rendellenességek alakulhatnak ki és mivel Mongólia lakosságának több mint 40%-a Ulánbátorban él, ez jelentős népegészségügyi kockázat lehet.

Ulánbátor látképe a Bogd kán-hegyről (egész pontosan innen)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése