2012. október 27., szombat

Magyarországon járt a mongol külügyi államtitkár

(A kép forrása: MONTSAME)
Október 24-25-én G. Tsogtsaikhan, a mongol külügyi államtitkár találkozott Németh Zsolttal, a magyar külügyminisztérium parlamenti államtitkárával és Takács Szabolccsal, a külügyi tárca globális ügyekért felelős helyettes államtitkárával. A konzultáció során a magyar fél hangsúlyozta, hogy az ország külkapcsolati stratégiájában komoly szerepet kap az ázsiai országokkal történő kapcsolat és együttműködés újrafelvétele és szorosabbra fűzése, valamint kölcsönös gazdasági, kulturális és humanitárius együttműködésről is tárgyaltak. A kétoldalú kapcsolatok bővítése érdekében szó esett a magyar államfő és kormányfő jövő évre tervezett mongóliai látogatásáról, magyar fejlesztésekről és támogatásokról Mongóliában (elsősorban a szonginói biokombinátot és a szaisandi ipari parkot érintően), de orvosi létesítményekről, élelmiszer-biztonságról, bankreformról és megújuló energiaforrásokról is tárgyaltak. Magyarország és Mongólia hagyományosan a mezőgazdaság, geológia (bányászati lehetőségek feltárása), városfejlesztés és (állatorvosi) gyógyszergyártás terén működik, illetve működött együtt - a fentiek új lehetőségeket jelenthetnek. 

(Fahidi Csaba fényképe)

24-én szerdán G. Tsogtsaikhan ellátogatott az Eötvös Loránd Tudományegyetemre is, ahol többek között a Belső-Ázsiai Tanszéken részt vett egy beszélgetésen a mongol-magyar kapcsolatok és a mongolisztika helyzetéről. A beszélgetés során, melyen részt vettek a tanszék oktatói és hallgatói (köztük szerény személyem) is, természetesen szóba került a tanszék kivételes múltja az európai mongolisztikában és a mongol kultúra megismertetésére vonatkozó kérdésekkel összefüggésben egy az egyetem keretei között működő mongol kulturális központ létrehozása is felmerült, mellyel kapcsolatban az államtitkár támogatásának adott hangot. 

2013 első félévben sor kerül továbbá a negyedik mongol-magyar kormányközi gazdasági találkozóra is Budapesten, ami tovább mélyítheti a két ország közötti együttműködést.

Források: 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése