2012. október 30., kedd

Rövid hírek Mongóliából (október 22-28.)

(forrás: BBC News)
Japán szélerőművek a Góbiban

A japán Softbank telekommunikációs cég SB Energy tiszta energiával foglalkozó leányvállalatán keresztül húszmilliárd dolláros befektetést tervez szélerőművek telepítésével Mongóliában. A cég szóvivője, Naoki Nakayama elmondta, még idén kutatásokat végeznek a Góbi-sivatagban a megfelelő helyszín megtalálására és amennyiben sikerül olyan területet találni, ahol képesek mintegy 300 megawatt szélenergia kinyerésére, az erőmű építése 2014-ben kezdődhet. Nakayama szerint ez a projekt mintegy ötvenmilliárd jenbe fog kerülni (137 milliárd forint), a vállalkozás pedig három további erőmű telepítésére is készül, melyek együttesen több mint 7000 megawatt teljesítményre lesznek képesek. Nakayama hozzátette, ez a vállalkozás csak az első lépés egy ázsiai energetikai hálózat felé, melyen belül (a jelenleg saját energiaigényét is részben külföldi forrásból fedező) Mongólia energiaszolgáltatóvá válhat. 


 --

(forrás: The West Australian)
Ausztrál ügyvédnőt fogtak el korrupciós vádak miatt

Pénzmosás, korrupció és vesztegetés vádjával őrizetbe vették Sarah Armstrongot, a Rio Tinto nemzetközi bányaipari cég egyik leányvállalata, a SouthGobi Resources ügyvédjét. Armstrong természetesen tagadja a vádakat, de úgy nyilatkozott, hogy a SouthGobi Resources-szel kapcsolatban felmerült némi "adóügyi kérdés". Mivel Ausztrália a legnagyobb bányászati befektetője Mongóliának, és a két ország közötti kapcsolatok kifejezetten jónak mondhatók, mindkét fél érdekelt az ügy gyors megoldásában és a SouthGobi is együttműködési szándékát fejezte ki a hatóságoknak. Ugyanakkor az anyavállalattól nem szokatlan az ilyen jellegű ügyekbe keveredés, idén márciusban hét év börtönre és egymillió jüan pénzbírságra ítélték Stern Hut, a Rio Tinto egyik vezetőjét, három kínai munkatársával együtt.

Ezzel párhuzamosan Ausztrália éppen állandó nagykövetség megnyitását tervezi Ulánbátorban és több más ázsiai országban is konzulátusok nyitására készülnek.
(NewsComAu)

--

A Peabody a Tavan Tolgoi-i szénbányákról tárgyal 2013-ban

A Dél-Góbiban található, Tavan Tolgoi néven ismert területet a világ egyik legnagyobb kiaknázatlan széntelepeként tartják számon. A becsült szénmennyiség 6,4 milliárd tonna, hat különböző lelőhelyen helyezkedik el. A legnagyobb, Tsankhi névre hallgató lelőhely nemrégiben az amerikai Peabody bányaiparral is foglalkozó vállalat érdeklődését is felkeltette és jövő év elején komoly tárgyalásokra készülnek a mongol kormány meghívására a terület bányászati hatékonyságot javító infrastrukturális fejlesztésével kapcsolatban. 
(Business-Mongolia.com)

--


Új mongol popegyüttes a láthatáron: MixX

A "Csináljuk együttest" tévéshow harmadik verziójában több mint ötszáz, 16-25 év közötti fiatal férfi és nő mérte össze tudását. A hat győztes G. Enkh-Amar, O.Gunchin-Ish, B. Boldbaatar, Kh. Gulnaz, B. Tugsjargal és G. Amarjil lett, frissen megalakult együttesük pedig a MixX nevet kapta. G. Amarjargal szerint "minden tag egyedi és különleges. Úgy lehet őket a legjobban elképzelni, mintha különböző gyümölcsök lennének, én például narancs vagyok" - tette hozzá. A tervek szerint nem csak egyetlen műfajban kívánnak alkotni, változatos zenei stílusok kipróbálására készülnek. A három fiút és három lányt számláló együttest B. Boldbaatar, végzős filmművészetis hallgató vezeti, a nevük pedig elmondásuk szerint két részből áll: a "mix" egyértelmű, az extra X pedig titkokat és rejtélyt szimbolizál. Jelenleg három klipen dolgoznak, az "Es zaluu" ("Nem fiatal") címűt múlt csütörtökön mutatta be a mongol televízió. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése