2011. november 13., vasárnap

Mongol Nemzeti Múzeum

Aki olvasta az utóbbi pár bejegyzést, nyilván nem lepődik meg, ha azt mondom, hogy eredetileg nem ide akartunk menni. A cél a Dzanabadzar Szépművészeti Múzeum lett volna, de télen zárva van hétvégén. Szerencsére a Mongol Nemzeti Múzeum elég közel van és még volt kb. két óra az egyébként meglepően korai zárásig, úgyhogy bementünk. Diákoknak féláron van a jegy, diákigazolványom ugyan nincs, de azért elhitték, hogy tényleg diák vagyok, még a tanszéken nyomtatott (aláírt, lepecsételt, fotóval ellátott) helyettesítő papírra sem volt szükség.

A földszinten a hsziungnukról volt egy elég jó időszaki kiállítás, az első emeleten a mongol népek hagyományos ruházatait mutatják be egy egész érdekes, angol nyelvű feliratokkal is ellátott kiállításon, a második emelet pedig a mongol kultúrának és történelemnek van szentelve. A kulturális és a Dzsingisz-kori Mongóliáról szóló rész kifejezetten modern és jól megcsinált, a tizenkilenc-huszadik századi mongol történelmet bemutatni hivatott termek viszont erősen magukon viselik az előző rendszer jegyeit, de még a rendszerváltás utáni elnököktől is őriznek relikviákat a múzeumban. Persze, nyilván érdekes megnézni a nagy komcsik különféle holmijait (írógép, lemezjátszó, szemüveg, pisztoly, kesztyű stb.), de európai szemmel azért kicsit visszatetsző ilyen nem feltétlenül pozitív történelmi megítélés alá eső emberek tárgyait az adott rendszerről szóló különösebb magyarázat nélkül, amolyan személyi kultuszos stílusban kipakolni. 
Az utolsó néhány termen már csak átszaladtunk minimális nézelődéssel, mert fél órával zárás előtt már nagyon elkezdtek készülődni a teremőrök és lekapcsolgatták utánunk a lámpákat, a végén meg éppenséggel több teremőr ment le velünk a lépcsőn mint turista. 
Ha valaki erre jár, ne hagyja ki a múzeumot, de szánjon rá másfél óránál több időt, megéri.


×××

Yesterday we visited the National Museum of Mongolia. The first ide was the Zanabazar Museum of Fine Arts but it is closed in the wintertime on weekends. So we decided to try an other museum and the National Museum was the closest. We arrived around two hours before the end of opening time but half an hour before closing they started to switch off the lights and wanted us to finish the watching of the artifacts... 
On the first floor there was a good temporary exhibition of the Xioungnu Empire, on the second floor a small and quiet old but colourful exhibition about traditional mongolian costumes and on the third floor a big and rich one of traditional mongolian lifestyle and history. 
The price is 5000 for adults and 2500 for students (and 1,5 hours is not enough to see everything). 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése