2011. december 27., kedd

Nemzetközi karácsony

Szombat délután fölébredve (Nóri búcsúbulija után) a többiekkel levonultunk a Nominba (szupermarket a koli mögötti paneltelepen) összeszedni a karácsonyozáshoz szükséges dolgokat. Ez javarészt kaját és bort jelentett (Krisztina szállított nekem két csomag forraltbor-fűszerkeveréket), utána pedig nekiálltunk főzőcskézni. Illetve a többiek, én csak a vagdalásban segédkeztem, konyhaművészetek terén egyelőre csak lelkes amatőr vagyok. Igaz, szerdán legyártottam egy adag mézeskalácsot azért, a formák kialakítását viszont néhány kivétellel a jobb kézügyességgel megáldott emberekre bíztam.

Azért volt kivétel: Halálcsillag a jurtaszállás fölött

Estére készen is lett minden, két asztal roskadozott a táplálék alatt, mi meg voltunk olyan tízen rá. Két német, egy lengyel, egy svájci, egy cseh, egy magyar (én), illetve a nem keresztény kultúrákat képviselve (na nem mint ha mi különösebben vallásosak lennénk) három afgán, egy tajvani és egy zsidó amerikai. Első körben mindenki mozdulatlanra tömte magát (a látogatóba néha befutó német lány vegetáriánus bóc-kísérlete elég nagy sikert aratott), aztán a fűszeres forralt bor iszogatása közben mindenféle eszmecserébe mélyedt a csapat. Eredetileg volt szó karácsonyi húzásról is, de lelkesedés hiányában elmaradt, úgyhogy ajándékot nem kapott senki és a dekorációt is csak Kasia tizenöt centis lengyel műfenyője jelentette. Az emésztési folyamatok persze zajlottak, úgyhogy időről időre fölkelt valaki újra telepakolni a tányérját, közben röpködtek a megjegyzések, hogy micsoda dolog ez, hogy Mongóliában vagyunk és a húst egyedül a svájci csaj céges karácsonyáról lenyúlt virslik jelentik, de ez van, ha a szakácsok kivétel nélkül vegetáriánusok. Aztán idővel a hely szelleme úrrá lett a karácsonyi hangulaton (egymást érik a karácsonyi és újévi bulik nem csak itt, hanem gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában) és hajnalig tartó, ízlés szerinti sörözés-borozás-vodkázásba torkollott a karácsonyi vacsora.


Másnap délután Katát és Ganboldot látogattuk meg egy kis magyar hangulatért. Gulyásleves, töltött káposzta és bejgli: a mézeskalács és a forralt bor után így már szinte tökéletes volt az ünnep gasztronómiai szempontból. Utána pedig, elvégre vasárnap volt, beültünk az Ikh Mongolba az aktuális Altan Urag showra...


...szóval elég kellemesen telt a karácsony annak ellenére, hogy az otthoniak meglehetősen hiányoznak (meg a nagyszülők főztje). 

7 megjegyzés:

  1. Hasonló érzés volt/van. Bár karácsony napja itt is jó volt, de a honvágy, na, az megvolt/van...

    VálaszTörlés
  2. @Évi: Ez volt az első karácsonyom család és rokonok nélkül, szóval alap egy kis honvágy ilyenkor... :)

    @bitxəšï: Kösz :D Nem sokan jöttek rá, hogy mi ez, de aki igen, annak tetszett az ötlet :)

    VálaszTörlés
  3. Nekem a második. :) De azért haverjaimmal jól elvoltunk, nem lett baj :)

    VálaszTörlés
  4. Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

    VálaszTörlés
  5. Örülök, hogy idetaláltál, remélem rendszeres olvasóm leszel, de spamet azt inkább nem kérek. Okulásodra: http://youtu.be/anwy2MPT5RE

    VálaszTörlés