2012. január 2., hétfő

2011 rövidebb volt...

...egészen pontosan hét órával. Legalábbis számomra: ennyi az időeltolódás Magyarország és Mongólia között, cserébe 2012 ugyanennyivel hosszabb lesz. 

A szilvesztert a koliban töltöttük, a szokásos társalgórészben tanyázva. Volt némi enni-innivaló, de minden eddiginél csöndesebb buli volt, látszott a kimerültség a népeken. Egy ideje szokássá vált, hogy felváltva keresünk zenéket a youtube-on, hogy valami háttérzaj is legyen, azt hiszem egy életre megfelelő mennyiséget kaptam populáris zenékből... sajnos (?) amit én hallgatok, az nem igazán partimuzsika, de azért némi unszolásra ástam ilyesmiket:







Meglepően jól fogadták. Na persze az afgán folk-techno és a Beach Boys után sok minden megváltásnak tűnik... Most nem akartam olyan gonosz lenni mint korábban, amikor betettem a népeknek ezt, meg egyébként sem volt elég későn (korán?) és az üvegekben is magasan állt az alkoholszint (az emberekben pedig alacsonyan). Valaki kitalálta, hogy meséljük el a 2011-ben történt legjobb/legfontosabb dolgokat, nagyjából mindenki Mongóliát emlegette. Aztán a jövő évre vonatkozó kívánságokat kellett volna a csoportterápia keretében kifejteni, de miután az egyik lengyel csaj, aki korábban elmesélte, hogy az exe karácsony után pár nappal elküldte neki a friss esküvői képeit, megszólalt, hogy ő egy válást szeretne, senki nem tudott mit mondani.

Éjfél előtt kimentünk a Szükhbaatar térre tűzijátékot nézni. Eleinte kicsit aggódtunk, mert azt híresztelték, hogy zsúfolásig tömve lesz a tér rakétákkal szerelt és vodkával töltött mongolokkal, de a valóságban csak egy húszperces állami tűzijáték volt és a tér messze nem volt tele, szórványos csoportokban bámészkodtak az emberek. Az odaséta egyébként elég háborús hangulatú volt, a képen látható légvédelmi reflektorok pásztázták az eget, mindenfelől robbanások hallatszottak és hát maga a város sem egy szívderítő látvány.


Utána a koliba visszaérve még volt némi eszmecsere, de általánosságban a punnyadás volt jellemző még akkor is, amikor befutott valahonnan az öltönybe csomagolt belső-mongol különítmény (igaz, addigra elég sokan már aludni mentek) és a burjátok, pedig az utóbbiak egy rettenetesen elhangolt gitár kíséretével még énekeltek is. Aztán olyan négy körül föladtam és visszavonultam aludni, fölébresztve a recsegő parkettával a már két-három órája szunnyadó szobatársamat. Másnap délben ébredés, egész nap a wifimbe próbáltam életet lehelni, ami a negyedik rendszerújratelepítés után sikerült is. Azért az Ubuntu sem egy problémamentes jószág, mondjanak akármit is a fanatikusok.
A vasárnap esti Altan Urag koncert sajnos kimaradt, minden hónap elsején alkoholtilalom van (nem mint ha bármit is érnének vele) és ilyenkor nem nagyon működnek a kocsmák-pubok (és egyébként is január elseje volt, amikor mindenki alszik).

Boldog új évet és kívánom mindenkinek a legjobbakat az idei esztendőre! 

4 megjegyzés:

  1. No igen, barátnőmnek és itteni mongol ismerőseimnek 5órakor is küldtem sms-t. Tetszett nekik a "Boldog Mongóliai Új Évet!" szöveg. :D BUÉK neked is. :)

    VálaszTörlés