2011. szeptember 29., csütörtök

Winter is coming

Befejeztem kedden a Kardok viharát, szerda reggel kinézve a koli ablakán pedig ez a látvány fogadott: 


A suliba érve az "írott nyelv" tanárnő ide-oda rohangálva közölte, hogy óra helyett bemegyünk a belvárosba. Így hát fölkerekedett az összes külföldi diák, aki a közelben volt: a délutáni kezdő, középhaladó és haladó csoportok, és nekiindultunk turistát játszani két tanárnővel kiegészítve, akik minden bokornál és emlékműnél megálltak, előrángattak néhány diákot, esetleg az egész csoportot és jól lefényképezték őket. 


A mentalitás hamar átragadt mindenkire: összevissza kattogtak a gépek és pózoltak az emberek, a laosziak pedig életükben először láttak havat (legalábbis néhányan közülük), úgyhogy ők külön lelkesek voltak. 


Aztán ahelyett, hogy a beharangozott Szühbaatar-tér felé vettük volna az irányt, letértünk a történeti múzeum mellett és bevittek minket egy étterembe. Mindenki kapott egy-egy hamburgert és egy-egy bögre teát, illetve három emberenként valami rizses-húsgombócos dolog is jutott, kár volt reggelizni (meg a szótárakat bepakolni). Kaja után kimentünk a térre és a nagy komcsi vezér előtt is készült csoportkép, a következő óra meg elmaradt, úgyhogy a népek hazaszállingóztak. 

Százezer költő a változásért

Hétvégén világszerte százezer költő olvasott föl verseiből. Ha nem is megváltani akarták a világot, de a cél annak jobbá tétele volt, figyelemfelkeltési akció, ilyesmi. Szinte az utolsó pillanatban itt, Mongóliában is sikerült megszervezni az eseményt: a kiírás szerint ötven mongol költő csatlakozott az ulánbátori felolvasáshoz, az esemény szervezője pedig Ganbold volt, akit itt csak "magyar Ganbold" néven emlegetnek, mivel hazánkban tanult és élt nagyjából tavalyig. Ő hívott az eseményre, melyet az ulánbátori bábszínházban tartottak, délután háromtól kb. este nyolcig, a legnagyobb mongol költők részvételével.


A helyet elsőre nem sikerült megtalálni, a városi színházba mentünk be, amit felújítanak és egyúttal valami balettelőadás próbája is volt a főszínpadon, de ha az ember elég határozottnak tűnik és úgy csinál, mint ha tudná, hogy hova megy és mit akar, akkor senki nem kezd kérdezősködni - így esett, hogy egy szinte teljesen üres, sötét színházban kóboroltam pár percig. Aztán kiderült, hogy a bábszínházat külön bejáraton, eggyel arrébb lehet megközelíteni, Ganbold, Kata (Ganbold felesége) és a költők nagy része viszont még sehol sem volt: pont erre a napra sikerült beszervezni valami költőkonferenciát is, úgyhogy a felolvasás kezdete egy órát csúszott, de így legalább megérkeztek időben valamelyik mongol tévé munkatársai is.


Néhány óráig hallgattuk a mongol verseket - a közönség javarészt a költőkből állt, akik egymásnak ajándékozták a saját, dedikált köteteiket, a felolvasás közben pedig a kapott szerzeményeket lapozgatták unottan -, viszont megérteni nem nagyon sikerült (ahogy később Kata idézte Weöres Sándortól: akkor lehet igazán átérezni egy vers zeneiségét, ha az ember nem érti az adott nyelvet; úgyhogy végső soron élvezhető volt a dolog). A költők jelentős részén látszott, hogy nem vetik meg az italt, néhányan kifejezetten részegen másztak fel a színpadra, de az alkoholista költők mellett voltak népviseletbe öltözött költők, öreg költők, fiatal költők, költőnők világoskék verseskötettel, modern költők (az egyiket egy részeg társa jól ki is osztotta, hogy miért mond ilyen sz@r verset), hagyományos költők (Mongólia szépségeiről verseltek) és még sokan mások.



A vége felé Ganbold kitalálta, hogy mi, három magyarok is olvassunk fel valamit magyarul. Kata már hozzászokott az ilyesmihez, Nóri elbújt, én pedig előszedtem Weöres Sándor "Robogó szekerek" c. művét, ami elég hosszú, kellően dallamos és fejből tudom óvodás korom óta. Soha életemben nem mondtam még verset színpadon, mikrofonba pláne nem, úgyhogy nem sikerült tökéletesre, de azért megtapsoltak.


A felolvasás végeztével bonbont és vodkát osztottak az ottmaradt "kemény magnak", majd talán tízen elmentünk sörözni. A költők, hivatásukból adódóan elég jól bírták az italozást, leszámítva azt, aki már órák óta részeg volt, néhány óra elteltével viszont már csak mi maradtunk, hárman magyarok, Ganbold, az írószövetség egyik főembere és felesége, illetve egy Szühbaatar nevű költő, aki mellesleg az ulánbátori építési tanács vagy valami ilyesmi nagyon komoly szervezet igazgatóhelyettese. Volt némi dalolászás, néhány korsó Dzsingisz sör, elmélkedés arról, hogy a tudomány az egyik költő szerint már majdnem elérte végső határait, de a költészet fejlődése végtelen, elhangzott a fenti Weöres-bölcsesség, aztán hazamentünk.

Azért nem mindennap adatik meg az embernek, hogy ilyen személyiségekkel kocsmázzon... 

2011. szeptember 27., kedd

Mongólia virágoskertje

Cenher sumból az ünnepség után Cecerlegbe, Arhangaj megye központjába mentünk. talán húsz kilométerre van egymástól a két település, az országutat viszont éppen építették, úgyhogy földúton vergődtünk olyan fél órát, közben egy nénit kiraktunk egy jurtánál, messziről láttam egy szarvasos követ, illetve egy beton vadjuh is pózolt az egyik útmenti sziklán. A vadjuh jelentősége nem csak az, hogy újabb példát mutat a mongolok képzőművészeti sajátosságára (ld. betonszarvas, illetve betonmedve ebben a bejegyzésben később), hanem pont az a bácsi csinálta, aki befogadott minket egy éjszakára. 

Cecerleg "főtere", háttérben a városi múzeum 

2011. szeptember 22., csütörtök

Maitréja vs. magyarok

Nézem a hullámzó tájat, a legelésző jószágot és a távoli, havas hegyeket. Autónyomok nem látszanak erre, a villanyvezeték is az országút másik oldalán húzódik, a táj pontosan olyan, mint Dzsingisz kán idejében lehetett. Szabadjára engedem a képzeletem, a vidéken méneseket terelnek, egy-egy völgyben hatalmas, tarka jurtatábor áll, száz kilométerrel arrébb éppen nyugatra indul egy kisebb hadsereg. 
Aztán megint felharsan a műröhögés a koreai gyártmányú busz hangszóróiból: elöl, a sofőr mellett mongol kabaré megy az LCD tévén. Nem hagyom magam, sokkal érdekesebb kifelé nézni az ablakon, mint a szöveg teljes megértése nélkül is bénának tűnő jelenetekre figyelni. 


2011. szeptember 13., kedd

A mongol nagyapánk

Szombaton Teleki Kriszta meghívására vele és egy Colmon nevű mongol nővel elmentünk Ulánbátortól egy órányira északra egy üdülőövezetes területre, ahol Colmon nagybátyja és nagynénje élnek. Tízkor indult a busz a Bömbögör-piac mellől, az út kb. egy órát tartott kifelé, keresztül a jurtanegyedeken, néhány dombon és nyaralós részeken.


2011. szeptember 12., hétfő

Buddha és a szovjetek

A pénteki suliszünetet és a jó időt kihasználva elmentünk Nórival, az otthoni szaktársammal a város szélén lévő arany Buddha-szoborhoz, illetve a mellette lévő, Zaisan névre hallgató szovjet emlékműhöz. Kb. olyan jellegű hely, mint nálunk a Gellért-hegy, fölviszik a turistákat, kiülnek a helyi fiatalok piálni stb.
Busszal mentünk, a jegy 400 tugrik (kb. 65 forint) volt és annyival nem rosszabbak a buszok, mint a BKV-éi, viszont a város szokás szerint rendesen be volt dugulva, úgyhogy eltartott egy darabig, amíg sikerült kijutni. A Mezőgazdasági Egyetem előtt volt a megálló, ami sokkal szebb hely, mint a Mongol Állami Egyetem, ahova járok, zöldövezet (mongol mértékkel), fák stb. Az egyetemről elég jól lehetett látni a hegyoldalban lévő klasszikus mongol szöveget (elolvasni nem ment, de ez is valami szovjetes jellegű dolog, előtte az "Om mani padme hum" volt a hegyre írva). Az egyetem után a Buddha-park következett, ahol sikerült belefutni egy mongol esküvőbe (meg utána még néhányba, egymás után jöttek a felszalagozott, böszme terepjárók és az európai jelmezbe bújt párok), a Buddha-szobor két oldalán lévő harang és dob körül pedig helyi középsulisok tanyáztak.

Városi buszjegy

2011. szeptember 11., vasárnap

Az első napok

A megérkezés eléggé kellemetlen volt, mivel a kollégiumot felújítják és hónap végéig meglehetősen rossz körülmények uralkodnak, de aztán valamelyest sikerült belerázódni a helyzetbe. Hétfőn megtörtént a beiratkozás az egyetemre, a bevándorlási hivatallal kapcsolatos dolgokat is ők intézik. 

Az egyetem főépülete (előtte Csojbalszan elvtárs szobra)
Elvileg órák is voltak, de az kimaradt az ügyintézés miatt. Kedden ültem be az elsőre, ami középhaladó beszéd lett volna, ehhez képest a nyelvtanos bácsi jött be és kezdett valamit üvöltözni mongolul, amin a diákok eléggé meglepődtek, de hamarosan kiderült róla, hogy egész normális. Nem nulláról kezdtük, de kellemesen alacsonyról, a csoport többi tagja sem jobb vagy lényegesen jobb nálam, úgyhogy ez így egészen jó volt. A következő lett volna a nyelvtan, de a másik tanár betegsége miatt előre lett hozva, úgyhogy másfél óra után vége lett aznapra a tanításnak. Szerdán valami írásos óra volt, amin egy néni magyarázott és gyerekdalt énekeltetett velünk. A csoport nagy része koreai, ők élvezték, a japán srác hiányzott, a két laoszi semmit nem értett (angolul sem tudnak, vissza is tették őket a kezdő csoportba), mi magyarok meg elvoltunk nyugisan, felénk ez annyira nem szokás ugye... Utána egy kulturális óra jött, mongolul, úgyhogy a fonalat csak néha sikerült fölvenni, de az biztos, hogy Dzsingisz kánról volt szó meg arról, hogy Mongóliába Oroszországból jön az olcsó benzin. Csütörtökön csak az írásos (éneklős) óra volt megtartva, az egyetemet is felújítják, úgyhogy a következő órát tartó néni közölte, hogy ilyen porban nem akar tanítani (ilyen alapon az utcára se lépjen ki, mert ott is száll a por meg szmog van) és pénteken sem lesz suli ezen okokból. 

Dzsingisz sör

Még hétfőn beültünk a már említett indiai-mexikói étterembe a hunokról filmet forgató Füredi Zoliékkal, akik tök váratlanul toppantak be a kollégiumba, aztán némi kaja meg sörözés után folytattuk az estét Ganboldéknál, aki mongol, de Magyarországon végzett magyar szakot, a felesége magyar és magyar irodalmat fordított mongolra, illetve mongolt más nyelvekre. Érdekes este volt, jó későn értünk haza, de legalább a városon nem kellett keresztülgyalogolni, köszönhetően annak, hogy itt kb. minden autó taxiként is működik és kilométerenként 600 tugrikért elvisznek a kért helyre (ha valamennyire útba esik vagy ráérnek, a buszjegy amúgy 400 tugrik és a forintosított összeghez hattal kell osztani).

Valamelyik nap még vettem mongol telefont meg egy adag képeslapot (elvileg két hét alatt haza is érnek), illetve elmászkáltunk földeríteni kicsit a belvárost.

A parlament, középen Dzsingisz kán szobra

Építkezés a Sükhbaatar tér (kb. Ulánbátor főtere) mellett

A híres Ulánbátor szálloda (ami persze ronda szoci épület)

A még híresebb Ikh Delguur (Nagyáruház), ami szintén ronda
Kilátás a kollégiumból, a kerek izék a Dashchoilin buddhista kolostor épületei

2011. szeptember 8., csütörtök

Utazás

A Budapest-Moszkva repülőút nem volt igazán érdekes, pedig először ültem nagy utasszállítón. Simán ment minden, Budapest érdekes volt fölülről, csak nagyon hamar elhagytuk, a felhők is szépek meg minden. A hely kicsit szűkös volt, de néhány óra alatt megérkeztünk Moszkvába, ennyit simán ki lehetett bírni így. A kaja elég szegényes volt, ennyi pénzért normális táplálékot is adhattak volna, nem csak ilyen kis gagyi szendvicseket. 

Moszkvába érkezve valahogy bekerült elénk az egész koreai turistacsoport, végig kellett várni, hogy mindegyiküket átvilágítsák, ami cipőlevétellel meg ilyenekkel együtt elég soká tartott. Aztán kiszabadultunk a hatóságok karmai közül, a normál tranzitterületre kiérve viszont kiderült, hogy gyakorlatilag az egész repülőtéren, ha jól emlékszem, négy terminálon keresztül kell mászni. Plázafíling, böszmedrága kaják, kelletlen oroszok, de legalább volt wifi. A négy óra várakozási idő egész hamar lement, a mongol gépnél pedig már mongolok is álltak a sorban. 

Az egyik hátsó aeroflotossal mentünk Mongóliába

2011. szeptember 6., kedd

Nem hóttam meg!* :)

Nyugi, életben vagyok, csak a koliban nincs net. Sikeresen megérkeztünk, elkezdtük földeríteni a várost, ma megvolt az első óra is (mongol nyelvtan). Most egy Los Bandidos nevű mexikói-indiai étteremben ülök, ahol van wifi, de kicsit drága, úgyhogy nem lesz törzshely belőle. Bővebben majd később :)

--
*Olvassatok Pratchettet. 

2011. szeptember 2., péntek

Moszkvából

Egy órája megérkeztünk Moszkvába, itteni idő szerint nyolckor megy az ulánbátori gép. Addig is pár fotó: 


még Budapesten

ilyen belülről a gép, átlag volánbuszos színvonal, csak a lábtér volt kicsit nagyobb...

Budapest fölülről, Ügető meg talán a Sportaréna is kivehető (Hungária # Kerepesi)

ennyi volt az összes kaja...

ez már a moszkvai reptér

csövező a tranzitutasoknak
És akkor még szűk másfél óra a géphez sorbanállásig, kéne szerezni valami kaját :) 
Pár óra múlva indulok. Holnap ilyenkor már Ulánbátorban leszek, majd utána írok bővebben :) 
A felirat és a dekoráció értelmezéséhez olvassatok Pratchettet